AJÁNLÓ
 
11:44
2015. 07. 16.
_benito és Töcök ugyan remekül összefoglalta egy-egy illetve több szempontból is a Kupadöntőn...
A bejegyzés folyatódik
 
11:44
2015. 07. 16.
Csapatunk, mármint azok a szurkolók, akik Európa több irányából indultak a francia kikötővárosba,...
A bejegyzés folyatódik
 
11:44
2015. 07. 16.
Isten - vagy mi - látja lelkem, soha egy büdös petákot nem adtam volna azért, hogy valaha leírom...
A bejegyzés folyatódik
 
11:44
2015. 07. 16.
Maradjunk annyiban, hogy ugyan hangzatos szó az, hogy klubvilágbajnokság, de aki Európából...
A bejegyzés folyatódik
 
11:44
2015. 07. 16.
Ha valaki esetleg lemaradt volna róla, tegnap egy kisebb SEHA rangadóval a gyakorlatban is elkezdődött...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tárt karokkal vár a lengyel Szeged

0 Komment

Meccs

Egyenes kieséses odavágóján belefért ugyan, de most nem fog. Szóval előzetesen csak annyit kérnék, hogy ne kapjunk ki, és ne legyen Carlosnak a sajtóson majd ilyen feje. Nyilván bővebb értekezést magáról a kézilabdáról tolni fogunk, amikor itt lesz az ideje, de most még csak tervezgetési fázisnál tartunk ugye.

 

Időjárás

Ellentétben a januári Eb helyszíneivel, a szeptember közepi plocki túra időjárását annyira nem érzem fontosnak, de azért megnéztem. Kb. mint itthon, 18-20 fok, szóval remek. Múltkor is jó idő volt amúgy, igaz tavasszal voltunk, de korán, viszont csak kicsit esett.

A város maga: Płock (ejtsd: Pock, nem véletlenül van az az L áthúzva)

A csapat hivatalos nevéből - Wisła Płock - simán kiolvashatták az okosabbak, hogy ez a város is a Wisła, azaz az általános iskola földrajzóráiról Visztulaként megismert folyó partján fekszik. Túl sok örömük mondjuk nem lehet benne, mert ahogy olvasom elég szennyezett a vize. Ettől még folyó persze, biztosan csodálatos program egy őszi naplementében andalogni a partján a szerelmeddel, vagy csak simán részegen, miközben 9000 szúnyog szívja a véredet. Ugye. Varsótól és Lództól egyaránt száztizenvalamennyi kilóméterre helyezkedik el a hatalmas ország közepefele, nincs tehát rossz helyen.

Magyar viszonylatban nem kicsi város, konkrétan 127ezres, mondjuk ezt a múltkori túrán annyira nem is érzékeltem. Bár így, hogy olvasom Niki (Mrs. Eklemovics) tavalyi javaslatait arról, hogy mit tekintsünk mindenéppen meg, teljesen más a leányzó fekvése.

"Kihagyhatatlan az Öregváros rész, a Polgármesteri Hivatal előtti nagy tér a szökőkúttal, kiülős éttermekkel és kávézókkal. A Katedrális és a körülötte lévő park, a kilátóval a folyóra és az Amfiteátrumra. Ezek egy séta keretében jól bejárhatóak. Az Amfiteátrum a folyó partján van, le lehet menni millió lépcsőn, nagyon hangulatos, és ott van a moló, ami benyúlik a folyóba, majd látni fogjátok. Jópofa nagyon. Ha jó idő lesz, akkor van egy sétahajó, azzal lehet hajókázni a folyón, és van egy nagy és nagyon szép állatkert is, amit érdemes meglátogatni."

Templom természetesen számolatlan mennyiségben található a városban, nem kell meglepődni, ha vasárnap délelőtt hatalmas autóspiaccá manifesztálódik az összes ilyen jellegű intézmény parkolója, miközben embert nem látni az utcákon. Viccen kívül itt mindenki csincsin felöltözve szorgosan jár templomba, a KDNP-nek érdemes lenne lengyelországi áttelepülésen gondolkodnia. Támogatni tudnám, na. És rengeteg kiülős kávézó, bár, kajálda, ahol a magyar pénztárcának is megfelelő árakon juthat faszipántos enni- és innivalóhoz mindenki, aki akar. Az árakat már nagyjából belőttük az Eb-s posztban, ez itt sem tér el túlságosan. Összefoglalva, egy plocki hétvége olcsóbb, mint egy hasonló tevékenységekkel teletűzdelt magyar. Nyilván a kijutás feláras.

Megközelítése

Szervezett busszal biztosan lehet majd menni, ez szinte száz. Gondolom a szokásos szervezők kínálnak járatokat Płockba, múltkor mi is busszal voltunk, ha jól emlékszem, éppen akkor utoljára. Ha lesz valami konkrét, majd jelzünk biza, ezek általában éjszaka kiutazós, délelőtt odaérős túrák szoktak lenni 1 kinn eltöltött éjszakával és vagy krakkói vagy zakopánai megállóval. Vagy mindkettővel.

Mi a szokásos Vitoval tervezzük lenyomni a távot, mert végignézve a versenynaptáron maga a túra egyszerűen kihagyhatatlan. 840 km nem a világ vége, sőt, szóval igen javasolt egyéni kiruccanásra is, 4fős autókkal számolva a benzin+autópályadíj kijön 70ezerből, tehát 17.500/kopf áron, viszont egy autó kopik, ami nyilvánvaló értékvesztést jelent, és valaki(k)nek vezetni(ük) kell, ami szintén okozhat némi kellemetlenséget. Tíz órával lehet számolni egy ilyen útra.

Aki szívesen kalandozik tömegközlekedéssel, annak jó hír lehet, hogy Varsó oda-vissza kb. 25.000 Ft-ból jön ki bármelyik légitársaság járatával abban az időben. Egészen pontosan egy péntek-vasárnapi viszonylat LOT-nál 23.625 Ft, Wizzair pedig kijön 18.000 Ft-ból, egyedül az tűnik aggasztónak, hogy vasárnap kora délután visszaindul, márpedig nincs még meg a pontos meccs-dátum ugye. Ugyanakkor van olyan lehetőség is, hogy csütörtök ki, kedd vissza, amely összesen 13ezer magyar pénzért járható, ha az ember lánya éppenséggel kíváncsi Varsóra, akkor ezzel a remek lehetőséggel élve, két legyet egy csapásra van. Öt napból egy elmegy Plockra - ami Varsóból nyilván elérhető bérelt kocsival, vonattal vagy busszal - többi pedig valószínűleg elég a fővárosra. Ha nem lenne Eb januárban, én minden bizonnyal ezt a lehetőséget választanám.

Bérelt autó, nem Panda, hanem mondjuk egy Megane a reptérről mindennel együtt két napra 15ezer/kopf áron hozható, a Varsó-Płock táv másfél óra alatt simán lejárható. Nem ilyen szerencsés a kötött pályás összeköttetés, sőt, amikor megláttam a vasúti hálózat térképét, azt hittem konkrétan el sem lehet jutni A-ból B pontra, de végül megtaláltam az átszállós pontot - Kutno - tehát az van, hogy 2ésfél, három óra alatt elvisz a vonat is. Ami erre a távra a legmegfelelőbb választásnak tűnik a monitor előtt tervezgetve, az a busz. Négyszer megy egy nap, és két-háromezer forintra jön ki az oda-vissza ezen a kétórás szakaszon. Megfizethető, nem kell vezetni, csak hát mégis tömegközlekedés, na. Viszont ezzel ott tartunk, hogy szélsőséges esetben húszezer forintból kijön egy Budapest-Płock-Budapest út nagyjából 4 és fél, 5 óra alatt, ami több, mint kibírható és lássuk be, nem túl drága. De ezt már megszoktuk Lengyelországban.

Szállás

Valami furcsa, számomra megfejthetetlen ok miatt Płockban nincs elérhető Airbnb, ami van, az bődületesen túlárazott, de még így is csak kettő ilyen van. Nem igazán értem, de tényleg ez van. Úgyhogy maradunk a booking.comnál, gyorsan befoglaltam 9 főre szállást, kétágyas szobát két éjszakára reggelivel lehet akasztani 60-100 Euróig bezárólag, ez sem a világ vége tehát.

Belépő és az aréna

Ha szerencsénk van, megússzuk 10-12 Euró környékén, vagyis, ööö, gondolom ismét annyi lesz, amennyi múltkor volt. Az Orlen Aréna gyönyörű létesítmény, nekem legalábbis tetszett. Kicsit kék volt az ízlésemnek ugyan, de pillanatok alatt megszerettették velünk a lengyelek. Volt egyszer egy szavazás a handball-planeten Európa legjobb hangulatú szentélyeiről, amit a nekünk oly kedves Veszprém Aréna nyert, ha jól emlékszem. Meglehetősen elfogultként is azt kell mondjam erre, hogy aki volt Płockban, vagy mondjuk a piros-fekete Szkopjében, az ezzel nemes egyszerűséggel nem érthet egyet. Ezen a két helyszínen - meg nyilván Kielcében is persze - előttünk járnak a szurkolásban, annyi szent. Próbálom szavakkal leírni, hogy náluk ez milyen. Nincs duda, nincs 6 dob, asszem maximum 1, nincs semmi különös azon kívül, hogy az az 5-7000 ember, aki kinn van meccsen, az egyrészt 90%-ban férfi, így a hangja is lényegesen erőteljesebb illetve mélyebb, másészt pedig ordít, ha kell, ha nem. Nyilván ott is megvan a kiabálós szektor, de a veszpréminél sokkal homogénebb a lelátó szurkolási hajlandósága, és ezt most úgy képzeljük el, ahogy mondom. Mindenki szurkol és végig, egész meccsen, ha vezetnek, ha nem. Ezek nem csak szavak, ezek tények. A lengyeleknek emellett még van az a tök hatásos tapsolási szokásuk is, amit én imádok, amikor a bemutatásoknál szervezetten tapsolnak kettőt és nem többet. Kurva jó, szeretem.

És amúgy is, a lengyelek szeretnek minket, ezt annyira furcsa érzés átélni magyarként a mai világban, hogy nem érdemes elengedni. Múltkor például gulyással vártak bennünket, miközben magyar-napot tartottak az Orlen Aréna előterében. Luv polska, érkezünk szeptemberben.

comments powered by Disqus

Hatosfal

blogavatar

A világ legjobb csapatsportjának történéseit követjük és tárgyaljuk ki több szempontból, ellentmondást nem tűrően.

Szocmédia