AJÁNLÓ
 
08:00
2014. 12. 01.
Mivel tegnap a meccsen nem nagyon volt kedvem írni (vagyis semennyire), aztán a meccsek után...
A bejegyzés folyatódik
 
08:00
2014. 12. 01.
Mármint Budapestre, ugye. Egy rakat tök fölösleges és érdektelen meccs után elérkeztünk...
A bejegyzés folyatódik
 
08:00
2014. 12. 01.
59. perc, passzív, győri támadás. Beálló elzár, Planétánál a labda, kb. 8 méterre a kaputól....
A bejegyzés folyatódik
 
08:00
2014. 12. 01.
Mármint a hazai pályától a BL-csoportmeccsekre. Persze lesz még egy negyeddöntő, de az már...
A bejegyzés folyatódik
 
08:00
2014. 12. 01.
Történelmi KP-hez érkeztünk, Ambros Martín bő 2,5 éves győri ténykedése alatt először...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fél-időben

0 Komment

Amikor a hatosfal levlistáján felmerült, hogy kövessen el a női szakasz egy félév-értékelőt a győriek félszezonjáról, akkor még csak nem is sejtettük, hogy a sérültek és hiányzók listája további ásszal gyarapodik. Duda sérülése rosszabbkor nem is jöhetett volna, de persze ide azért a "sérülés sosem jön jókor" közhely még idekívánkozik. Az öt hiányzóhoz (remélhetőleg mondjuk legalább Mülleré csak januárig tart) tetszőlegesen hozzávehetnénk egy beállóst és egy balszélsőt, és máris egy BL-győztes csapatról beszélnénk. Szóval a helyzet nem egyszerű, de bízunk annyira Ambrosban, hogy a csapat még így is az esélyesek között maradt. Hajtás után visszatekintés.

Eredmények szempontjából különösebben nincs mit mondani az ETO első félévéről: mindenhol 100%, ezen már lassan meg sem lepődünk, bár ugye tavaly az első meccsen jött egy vereség, ami végül sehol nem számított. Martínnal az ETO valami elképesztő menetelést produkál, ha emlékeim nem csalnak, 2,5 év alatt két vereség volt vele (egy népligeti, majd egy hazai a Vâlceától), és az utóbbi is továbbjutást ért. Ez finoman szólva sem sok. Viszont ez a szezon a három szezonja közül a legnehezebbnek ígérkezett, és a helyzet csak fokozódott. Bulatović távozásával, Görbe babazási tervével (tévedés ne essék, már tavasszal bejelentette, hogy mit tervez) már épp elég érvágásnak látszott, és ezt csak fokozta Lunde kiválása, Orbisz és Duda - félszezon utáni - keresztszalag-szakadása. De Ambros nem arról híres, hogy annyira nyafogna és kifogásokat keresne, így ezt ugorjuk is, és nézzük meg posztonként a helyzetet.

Végy egy jó kapust - tartja a mondás, és Győrben ezzel Pálinger visszatérése óta nem nagyon kellett foglalkozni, mindig megvolt a legalább egy világklasszis. Ebbe az idilli képbe jött Lunde be nem jelentett terhessége, amiből a klubvezetés viszont a helyzethez és a lehetőségekhez képest kihozta a legjobbat, és sikerült elhozniuk Grubisićet a Krimtől. Ezzel meg is lett az új első számú kapus, aki ugyan nem egy Katrine-szintű klasszis, de mégis csak egy jegyzett kapus a piacon. Mögötte továbbra is ugye Herr a második kapus, aki 2-3 jó meccsel mutatta meg, hogy van, hogy neki is kijön a lépés, de mi azért tartunk tőle, hogy ez továbbra is így marad, és csak néha fog kijönni neki a lépés. Szerencsére Gruba többnyire hozta azt, amit várhatunk tőle, így ha nem is Lunde-szinten, de a kapu rendben van.

Az egyik legjobban ellátott poszt - tavaly azért némi meglepetésünkre lett ez így - a jobbszél volt. Volt. Orbisz peches talajfogása, majd féléves kiesése utána Bodesz egyedül maradt itt, de abszolút megoldotta a feladatot. Tartunk azért tőle, hogy egyedül ez így sok lesz, így ha megérzésünk nem csal, ide még várható egy igazolás - vagy akár Baracskai Patrícia beépítése, Ambros nem szokott megijedni, ha 16-17 éves szélsőket kell a csapatba tenni. A túloldalon ezt látjuk, ugye.

Neuralgikus pont - mint minden női csapatnál - a jobblökő. Tavaly a világ legjobbja játszott itt, plusz az akkori elsőszámú magyar válogatott, erre a szezonra mindketten távoztak. Helyükre érkezett Müller, valamint az ETO-fakóból Planéta. Hogy Müller mire képes a BL-ben, azt nem tudjuk, nem is hallottunk még ilyet, hogy valaki kétszer egymás után eltörje az ujját, ráadásul másikat, azt meg, hogy Planéta mire képes, láttuk. Az egyszem Sävehof-meccset leszámítva értékelhetetlen. 21 éves játékosról beszélünk, szóval ideje lenne ugye már mutatni valamit, Gros is ennyi idős volt, amikor idekerült, neki legalább volt jó fél éve, és ha azt nézzük, hogy Korsós 18 évesen a kétszeres BL-győztes fix csapattagja, akkor a kor nem lehet sem kifogás, sem magyarázat. Van még egy fél év, hogy megmutassa, jogosan van itt, és most maradjunk annyiban, hogy lássuk. Az biztos, hogy Müller visszatérésével a támadójáték erőteljesen át fog alakulni, sokkal több balkezes lövőre kihegyezett figurát várunk.

Sokan meglepődhettek, amikor az új igazolások között feltűnt Aguilar neve, persze utólag teljesen logikus lépés volt, tudva azt, hogy Görbicz ezt a szezont ki akarta hagyni. Irányítóban a Kovacsics-Aguilar páros pedig egész egyszerűen világklasszis páros. Maca Görbe kiválása után egyre jobban megtalálta a helyét, Misi pedig szintén ezután és Szepi fokozatos felépítése után elköszönt a balszéltől (ugye a kapitány is olvassa, ugye? ádehogy...), és minden szempontból pótolja Görbét, de persze azért ő még ettől Misi: máshogy játszik, nyilván, de ugyanolyan hasznosan, és hogy volt kitől tanulnia, az is látszik - néha döbbenetesen ugyanúgy teszi be a lasztikat Heidinek, mint Anita.

Beálló a következő - erről nincs nagyon mit mondani. Løke továbbra is klasszis támadásban, Litre pedig amikor lehetőséget kap, használható. Nem mondom, hogy pótolja Heidit, de mindenképpen egy olyan második beálló, akit nyugodt szívvel lehet bárki ellen beküldeni. Mielőtt valaki azt mondaná, hogy de hát ő milyen gyenge, attól annyit kérek, hogy nézze végig a magyar válogatott keretét, és mutasson rá arra, aki jobb, mint Vesna. Ugye. Vagyis van egy, Hornyák, aki második beállóként nem egyszer cincálta szét az aktuális ellenfél védelmét, le a kalappal előtte.

Ballökőben szezon elején bizakodóak lehettünk, hiszen ha Szen (megjegyzem, a Szeny írásmód elég vicces, ha már annyira le akarjuk írni azt a lágyságjelet, akkor sokkal pontosabb lenne azt írni, hogy Szenj, vagy legyen inkább Анна Сергеевна Сень), nem is a világ legjobbjainak egyiket, Duda pihentetésére mindenképp alkalmasnak látszott. Látszott... Duda továbbra is a világ legjobbja ezen a poszton, nem is feltétlenül a lőtt góljai miatt, hanem vezéri szerepe, passzai, meglátásai miatt, nem véletlenül lett ő a csapatkapitány. Erre jön ez a bóvlimeccsen összeszedett sérülés, nem lesz egyszerű pótolni. Nem, nem fogjuk azt írni, hogy minek ilyen idióta meccseken játszani, mert igenis játszani kell, meg ugye edzésen is meg lehet sérülni, de a tény, hogy egy ilyen semmilyen meccsen sérült meg, attól még tény marad. Itt tehát tavaszra egyedül marad Szen, most megmutathatja, hogy tényleg érdemes volt-e idehozni. Vagy Misi ezúttal többet lesz b2-ben, amikor Maca irányít - esetleg még Hornyák Ági? Lassan már csak kapusnak nem lesz jó, lehet, hogy most ezerrel gyakorolja a balkezes lövéseket szélről, hogy Bodeszt kisegítse?

A balszélen szintén semmi gond. Ahogy már írtam, Szepit fokozatosan építette fel Ambros, és amíg volt Görbe, Misi elég sokat segített ki, de ahogy Anita kivette a babaszünetet, már sokkal inkább a Korsó-Szepi páros oldotta meg a dolgot. Maradjunk annyiban, hogy nagyon jól - az, hogy miért nem elég egyikük teljesítménye sem ahhoz, hogy a válogatott 28-as keretébe, arról aktuális dilettáns barátunkat kéne megkérdezni, aki a kapitányi székben pöffeszkedik. Valószínűleg Korsóst azért nem hívja be, mert nem tudja, hogy mi az, hogy 5+1-es védekezés, én legalábbis nem emlékszem rá, hogy az elmúlt 30 évben valaha is lett volna olyan csapata, ahol a statikus hatosfalon kívül bármi mást védekezett volna. Szóval ezen a poszton nincs baj, nem volt, nem is hisszük, hogy lesz.

Nem beszéltem senkinél a védekezésről, mert azt inkább nézzük meg egyben. Míg Ambros első szezonjában négyféle védekezést játszott az ETO, addig tavaly szinte csak a hatosfal maradt, néha 5+1 lett belőle Tervellel zavaróban. Idénre viszont ismét előkerült az 5+1, de valami olyan szinten, hogy egész egyszerűen Korsó zavarójátékával eddig egész egyszerűen semmilyen csapat nem tudott kezdeni az égvilágon semmit. Emellett láttunk néha 3-2-1-es nyitottat, hatosfalat kétféle kivitelben (kilépőkettessel, valamint vonalon), nem lepődnénk meg, ha lenne ott még valami, amit majd májusban látunk csak. Érdekes fejlemény a csapat védekezésében, hogy a korábban védekezőspecialistának elkönyvelt Hornyák csak akkor védekezik, ha fent ragad, Ambros biztosan tudja, miért, mi még csak nem is sejtjük.

Mivel a fő védekezés eddig legalábbis az 5+1 volt, nagyon fontos, hogy a hátsóközép posztja meg legyen oldva. És ha azt mondtuk Szenről, hogy támadásban nem váltotta meg a világot, azt azért el kell mondani, hogy ebben a pozícióban, valamint hármas védőben is megoldotta a feladatát. Szóval lehet, hogy itt Duda nem fog annyira hiányozni. Vagyis persze fog, de megoldjuk. Elvileg Milanović Litre is tud hármast védekezni, egyszer-egyszer láttuk is, lehet, hogy most többször fogjuk.

Nem mehetünk el szó nélkül a Lunde-ügy mellett. Mi hatosfalalilag nem tudjuk az egészet hova tenni. Csillának teljesen igaza van, hogy érthetetlen, hogy lehet egy játékosnak ilyet mondani, hogy akkor kapsz majd teljes fizetést, ha pályára lépsz, amíg edzel, nem. Ez azt jelenti, ha mondjuk májusban tudna visszatérni, akkor ha szeptemberig nem játszik meccset, mert nem lesz, akkor fél évig nem kap teljes fizetést? Az edzés nem a profi sportoló munkájának része, vagy wtf? Másrészt viszont Lundét sem értjük, mert oké, hogy Norvégiában nem "szokás" bejelenteni, ha valaki gyereket tervez, de másik országban van, szóval azért ezt neki is el kellene fogadni. Görbe és Zácsik be tudták időben jelenteni, akkor ő miért nem? Mi azért bízunk benne, hogy a két fél hamarosan lezárja ezt az egész ügyet, és akkor ezt a témát el is felejthetjük egy életre.

Hogy mi a tippünk idénre? Az F4 minden bizonnyal meglesz. És míg tavaly nagy összegben fogadtunk volna a győri győzelemre, idén pont annyira nem tennénk ezt. És nem csak azért, mert az F4 mindig egy külön torna, de a sok hiányzó két nap alatt két meccsen visszaüthet. Viszont amíg a győri kispadon egy bizonyos Ambros Martín nyakában lóg az A betű, addig bármi lehetséges.


comments powered by Disqus

Hatosfal

blogavatar

A világ legjobb csapatsportjának történéseit követjük és tárgyaljuk ki több szempontból, ellentmondást nem tűrően.

Szocmédia