AJÁNLÓ
 
08:30
2015. 01. 14.
Kbsztt nehéz most előre tekinteni, de muszáj. Nem a klub miatt kell, hanem a csapat miatt, remélem...
A bejegyzés folyatódik
 
08:30
2015. 01. 14.
Bár többnyire az embereket és a médiát is inkább a profi, már valamit az asztalra letett...
A bejegyzés folyatódik
 
08:30
2015. 01. 14.
Maradjunk annyiban, hogy ugyan hangzatos szó az, hogy klubvilágbajnokság, de aki Európából...
A bejegyzés folyatódik
 
08:30
2015. 01. 14.
Ha valaki esetleg lemaradt volna róla, tegnap egy kisebb SEHA rangadóval a gyakorlatban is elkezdődött...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A szokásos négy csapat és a többiek leszakadva

0 Komment

Holnap este a Katar vs Brazília meccsel elrajtol 2015 férfi világversenye, ami kicsit ugyan savanyú és nem is a miénk, de mégis válogatott szinten az egyik legfontosabb eseménye a naptári évnek. Főleg mert kvalifikál Rióra meg a selejtezőire, oda pedig minden valamire való válogatott ki akar jutni ugye. Egyébként nagyon fura, hogy itt van konkrétan lőtávolságon belül az olimpia, pedig még csak most volt a londoni, szóval ijesztően repül az idő, azt kell mondjam.

Mára már minden csapat becsekkolt Katarba, legalábbis a játékosok Instagramjai, ahonnan a képeket szemeztük ebbe a posztba határozottan ezt mutatja. Saját fiainknak ugyan nem, de a klubtársaiknak szoríthatunk a következő két hétben, hiszen sokan szerepet kapnak a spanyol, a svéd, a horvát, a bosnyák és a lengyel válogatottban. Marguc viszont most is kimarad, mondjuk ezen nincs mit csodálkozni, azon a poszton a szlovén válogatottnál elképesztő dömping van. Most jövünk a szokásos KP-val, amelyben a csoportból továbbjutókat fésüljük össze, és távolmaradásunk ellenére is igyekszünk majd folyamatosan képben lenni ezzel a tornával. Ha nem is minden nap vagy minden meccsről, de jövünk, ahogy értelmes mondanivalónk akad. Kezdjük:

16. Fehéroroszország

Nem lehet nem komolyan venni Rutenkáékat és erről most nem kizárólag az Ogre tehet, hanem a köré felnövő generáció, akik a BL-ben és SEHA ligában egyaránt vitézkedő Bresztet alkotják a klubvilágban. Kemény védekezést várunk tőlük, és bár nem kerültek túl egyszerű csoportba, azért megoldható ez a számukra, mi legalábbis tennénk a továbbjutásukra. Persze ehhez az is kell, hogy a dél-amerikai csapatok ne villantsanak. Szerintünk nem fognak.

15. Bosznia

Már az a tény, hogy két meccsen Izland ellen(!) jutottak ki Katarba, egy alapvető tekintélyt parancsol Boszniának, aztán hozzátesszük azt is, hogy az október végi Eb-selejtezőkön ikszeltek Minszkben, Rutenkáék otthonában, majd 2 - azaz kettő - góllal kaptak ki Dániában, és máris homlokig szalad a szemöldökünk, igaz? Az ex-szegedi Prce, Karacic és Mirsad nevével fémjelzett válogatott Katarban is képes lehet a bravúrra. Szoros csoportvégi befutót vizionálok az övükében, lévén itt küzd majd Ausztria (akik két góllal kaptak ki a franszoáktól a napokban), Macedónia, és Tunézia. Utóbbiakat szintén nem ér félvállról venni soha. (Lenti képen a C-s küzdelmek helyszíne látható romantikus félhomályban.)

14. Egyiptom 

Egy afrikai nemzet, ahol márpedig létezik rendes kézilabda, így némi kockázattal ugyan, de be is húzzuk őket továbbjutónak a csehek kárára. Ami emellett szól, az leginkább a csehek balfaszkodása vagyis teljes eljichásodása, ami amúgy évek óta a válogatottuk legnagyobb problémája. A szerbek elleni kijutás a csoda kategória volt, ám ehhez az is kellett, hogy a szerbek ki bírjanak kapni nyolc gólos előnyről. Rajtuk kívül kevesen tudták volna ezt összehozni. De most Egyiptom a téma, és ellenük senkinek sem lesz egyszerű dolga a cé csoportban, nem is beszélve Algériáról, akik előttük és Tunézia előtt nyerték meg az Afrika-bajnokságot és a kontinensről első helyen kvalifikáltuk ide magukat. Ami miatt nem érezzük őket továbbjutónak (mármint Algériát), az a rutin hiánya és a sorozatterhelés szokatlansága. Aztán meglátjuk mi lesz, mert ki tudja.

13. Tunézia

Ha Egyiptomot fokozni kellene, azt úgy hívnák, hogy Tunézia. Legalábbis abból a szempontból, hogy mennyire kellemetlen ellenfelei tudnak lenni az európai csapatoknak. Ők is hagyományosan jó handballt nyomatnak, az afrikai kvalifikáción elődöntőn győzték le Egyiptomot két góllal, hogy aztán elég simán kikapjanak Algériától a döntőben. Ami miatt ezen a listán a többieknél mégis előrébb vannak, az leginkább Tej hisztiképessége, mellyel időről-időre bebizonyítja, hogy nagyon eredményesen tudja manipulálni a bírókat. Erre nyilván most is lesz számos példa. (Lenti képen Igropulo lájkolja a vébét.)

12. Oroszország

Az őszi Medvegyit látva nem lesz rossz ez a válogatott a pelyhesállú fiatalokkal, ráadásul egy vébén jobban is tudják kamatoztatni magukat, mint a kőkemény Bajnokok Ligájában, szóval továbbjutást mindenképpen, és minimum egy bravúrt is várunk tőlük valamikor majd. Igropulo és Dibirov jelentik a rutint, a Medvegyi kölkei pedig a friss vonalat a jelenlegi orosz válogatottban, és a németek ellen még drukkolni is képesek vagyunk nekik, na. Viszont abból a szempontból is jó lesz figyelni a játékukat, hogy április végén tolnak egy nagyon fontos oda-visszát a magyar válogatottal.

11. Macedónia

Ami megkülönbözteti az ellazarovozódott Macedóniát az eljichásodott csehektől az az, hogy előbbi mellé fel tudtak nőni a többiek is a csapatban. És a szurkolóik is jobbak. Az említett csehekkel amúgy Eb-kvalin egy csoportban vannak, és -7 gólos félidő után októberben kiegyenlítettek Csehországban. Csak a miheztartás végett említjük, és mert érdekes adat. Egyáltalán nem véletlen, hogy már-már természetesnek tűnik, hogy a világversenyeken kinn vannak, rengeteg pénz ömlik ugyanis ebbe a sportágba Macedóniában. Hogy milyen pénz, honnan és hova, az is érdekes kérdés lehet ugyan, de láthatóan fejlődnek tőle, ez vitathatatlan. 

10. Németország

Nos az előzményekről írtunk már korábban, gusztustalan módon jutottak ki, és attól tartunk kollektívan, hogy hasonló támogatásban lesz részük a tornán is, hiszen kimondott cél, hogy kijussanak Rióba. Az ilyen dolgokat elutasítjuk, mert hánynunk kell, még akkor is, ha nyilván tisztában vagyunk vele, hogy a sportágnak fontos a német piac. De annyira nem, hogy ilyenek történjenek miatta. Ennél jobban nem is érdekelnek a tokok, remélem legyakja őket mindenki. (Lenti képen Katar fővárosa, Doha, éjszakai világításban, Sjöstrand által fotózva.)

9. Katar

Attól tartunk, hogy pont ugyanazon az elven haladva fognak eljutni idáig, mint a németek, így nem feltétlen kizárólag erősorrend ez a mostani, vagyis az, de figyelembe véve a körülményeket is úgy mint valag lóvé és hazai pálya. Katar amúgy döntetlent játszott pár napja a bosnyákokkal, és össze-vissza igazoltak mindenkit a válogatottjukba, például Riverát a padra. Bármit is mutatnak, szinte biztosan továbbjutnak, hiszen meg kell tölteni azokat a csilli-villi hodályokat, amiket erre a jeles eseményre felhúztak. 

8. Lengyelország

Csúnyán elpáholtak bennünket a minap, hogy őszinte legyek, én végig sem néztem. Ettől függetlenül középmezőny végére várjuk csak őket, mert olyan érzésünk van, hogy ugyan a csoportból továbbmennek a második/harmadik helyen szépen, az egyenes kiesésesben viszont vagy a svédek vagy Izland fogja hazavágni őket szétrohanással. Cáfoljanak rám, szorítok értük tényleg, viszont látni kell, hogy ennek válogatottnak egyáltalán nem fiatal a gerince, ahol meg már végbe ment a váltás - széleken - azt nem használják szinte semmire sem. Majd jövőre, hazai pályán talán lehet még egy dobása ennek a generációnak, de most ezt a versenyt valahogy nem nekik állónak érzem.

7. Izland

Őket érdekes módon egy pillanatig nem hibáztatjuk azért, hogy kikerültek, pedig az, hogy kikaptak a bosnyákoktól (ráadásul Montenegrótól is az Eb-selejtezőben), kicsit izévá teszi az összképet. Mondjuk én bírom Izlandot - főleg London óta, ugye - és a mentségükre felhozom, hogy Palmarsson nélkül hozták ezeket az eredményeket, vele azért nyilván előrébb lesznek. Idén még pont nem bánjuk, ha ki lesz fingatva a kiscsávó tavaszra, jövőre már hőzöngünk keményen miatta. Ilyen ez. Viszont most pont a kijutásuk okán mindenféle nyomás és elvárás nélkül kézilabdázhatnak, és ez jót fog tenni a játékuknak. Meg Palmarsson is nyilvánvalóan. (Lenti képen éppen lazulás folyik úgy komolyabban.)

6. Svédország

Nagyon masszív csapat ez a svéd, ezt már megmutatta a londoni olimpia. Csak azért nem tesszük őket előrébb, mert hátulról nagyon fog hiányozni Jernemyr, támadásból pedig du Rietz. Ugyanakkor nyertek egy kafa beállót Nilsson személyében, aki éppenséggel élete szezonját futja, ráadásul - köszönhetően NagyLaci sérülésének és Ortegának - az eddigiektől eltérően őt a Lindgren+Olsson páros már hármasvédőnek is használhatja. Szóval jól láthatóan van merítés a svéd bagázsban, csapatként hagyományosan jól funkcionálnak, és nekik még szurkolni is tudunk skandináv mivoltuk ellenére. Mondjuk a szemem női szegmensének kicsit hiányzik Palicka, viszont vitathatatlan, hogy mindkét kiutaztatott kapus jobb nála (Andersson, Sjöstrand), az öregnek ráadásul lehet, hogy ez lesz az utolsó dobása. Annyit tudok mondani tehát, hogy gå för svenska!

5. Szlovénia

Na igen, itt a másik csapat, akiknek tiszta szívvel szurkolni tudunk majd, mert egyszerűen csodálatosan működnek a pályán, mint csapat. És nekünk ez bőven elég ahhoz, hogy szeressük nézni a játékukat. Egy pillanatra tekintsünk el attól, hogy minket kinyírtak, mert önmagában ettől nem lennének szimpatikusak, viszont tényleg az, amit csinálnak. Nincs világsztáruk - vagyis van, mert nálam Gajic és Kavticnik is az, nem is csoda, hogy Marguc kimarad - , nincs nagy lövőjük, nincs semmi különös a játékukban, mégis azzal a sokat melózós, iparos, gyors kézilabdával kijutottak Katarba és szerintünk bizony hasítani is fognak.

(Lenti képen a szlovén válogatott utazik varázsszőnyegen Katarba.)

4. Spanyolország

Függetlenül attól, hogy értük is szorítunk majd - hiszen tele vannak Magyarországon játszókkal - úgy hátrébb dobtam őket az elsőre megálmodott sorrendben, mint a huzat. Ugyanis Sarmiento nélkül túl kiismerhetőek, túl sablonosok támadásban, egyszerűen nincs meg az a plusz, amit vele tud például a Barca, hogy ha elfogy az ötlet, akkor felteszünk egy teljesen más csapatot/válogatottat a pályára. Fura, hogy ezt a másik játékukat így elengedték, csak rá ne faragjanak. A másik gyenge pontjuk pedig kapuban van, Árpád nélkül nem az igazi az a poszt, na. Aztán lehet, hogy simán ránkcáfolnak, címvédőként érkeznek, hát kíváncsian várjuk, hogy mit alakítanak. 

3. Horvátország

A horvátok mindig esélyesek, punktum. Akkor is azok voltak, amikor a Balic-féle varázsolós játékot tolták és most is azok, amikor a Duvnjak-féle generáció teljesen átvette a hatalmat. Sok csapatról mondható el, hogy a védekezésükre építenek, na ez különösen igaz a horvátokra. Kellemetlen, magyar szemmel szinte feltörhetetlen 5+1 Vorival az ékben, ami az igazi erősségük, és persze az ebből egyenesen következő Zlatko/Cupic/Strlek gólok garmada. Reméljük Mirkónak jót fog tenni ez a feladat, ugyanis semmire sem vágyunk jobban, mint hogy Ortega folyton a fejét törje tavasszal azzal kapcsolatban, hogy melyik kapusunknak adja meg éppen a bizalmat. 

2. Dánia

Őket mondjuk nagyon könnyen tudjuk rühellni, viszont sajnos biztos vagyunk benne, hogy a végjátékig eljutnak. Sokat nem változott a keretük tavaly óta, nincs is miért persze, az ezüstre idén is jók lesznek, haha. Landin, Mikkel Hansen, Lindberg, hát na. Erős csoportjuk van, mondjuk ők végig szokták rohanni a csoportmeccseket, hogy aztán kifingjanak a döntőre, és csúnya sörmeccsé silányítsák azt, őszintén érdekel, hogy lesz-e pofájuk megtenni ezt újra. Ha igen, akkor visszavonhatatlanul rájuk dobok valami átkot. (Lenti képen pedig látjuk, hogy kik vannak, és azt is látjuk, hogy a szakáll Franciaországban is hatalmas divat. Pfújj.)

1. Franciaország

Már a keret önmagában egyételműen arany-esélyessé avanzsálja őket, ha pedig ez nem lenne elég, akkor ott van Onesta. Már-már azt hihettük Szerbiában, hogy leáldozott ennek a generációnak, aztán megnyerték az olimpiát, meg tavaly az Eb-t Dániában, és most újra a listánk elején virítanak. Persze könnyű azoknak, akik egy Grebille-t csak így előrántanak valahonnan, de mégsem a törekvő fiatalok miatt esélyesek, hanem inkább újjászületett a régi mag. Továbbmegyek, Jerome Fernandez nálam már bőven az öreg kategória (38 lesz márciusban!!!), de érdekes módon valahogyan mégis működik a franciáknak. Nehezen tudom elképzelni, hogy ne az aranyért játszanak, ez a papírforma.

A képek pedig Nikola Karabatic, Igropulo, Sjöstrand, Andersson és Gajic Instagramjáról vannak kicsit eltulajdonítva.


comments powered by Disqus

Hatosfal

blogavatar

A világ legjobb csapatsportjának történéseit követjük és tárgyaljuk ki több szempontból, ellentmondást nem tűrően.

Szocmédia