AJÁNLÓ
 
10:22
2015. 09. 08.
 
10:22
2015. 09. 08.
Csak hogy tudjam, hátha tényleg így megy ez. Bocs, de arra a címre, hogy Nekünk is álmunk...
A bejegyzés folyatódik
 
10:22
2015. 09. 08.
Töcök reagál posztban a tegnap látottakra: Nem haragszom, pedig kellene, mert átvertek....
A bejegyzés folyatódik
 
10:22
2015. 09. 08.
Így, év vége felé rohanva amúgy sem teng túl bennünk a posztolási vágy, sőt, teljesen...
A bejegyzés folyatódik
 
10:22
2015. 09. 08.
A nőket figyelő részleg időleges bealvása illetve máshol tartózkodása vagy éppen máshova...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hova bújtok, lányok? - by nyútomi

0 Komment

Bár többnyire az embereket és a médiát is inkább a profi, már valamit az asztalra letett játékosok mozgása érdekli, azért azt hiszem, hogy az utánpótlásban is (főleg hazai szemszögből) kapkodhatjuk a fejünket, hogy ki hova, merre került, sodorta a szél.

 

A poszt apropóját nem titkoltan Faluvégi Dorottya (be nem jelentett) átigazolása hozta meg nekem. Múlthéten még a Fradi sorait erősítette, ma meg böngészve a Fradi-MTK jegyzőkönyvét mit látok? Már az MTK-t erősíti. Mi történt, hogy egyik napról a másikra átkerült, oké, hogy ugyanazon város másik utca, másik kerületébe, de mégis másik csapathoz? De vehetném még példának okáért Monori Orsolyát is, aki az U19-es csapat (Faluvégivel egyetemben) egyik legjobb játékosa volt. Úgy eltűnt, hogy egészen a NEKA-ig kellett ásnom magam míg megtaláltam. Érdekelnének az okok, hogy hova tűnnek így el tehetséges játékosok egyik napról a másikra a klubokból, meg hogy lehet az, hogy pár héttel ezelőtt még a fellegekben jártak az up versenyeken, most meg a föld legeldugottabb bugyraiban találhatjuk meg őket? Ha egyáltalán megtaláljuk őket ugyebár...

Ez is csak valami ránk, magyarokra jellemző egyéni tulajdonság, hogy tehetségeinket vagy a klubok, vagy ők maguk pazarolják el (mert ilyen példát is feltudnánk hozni, nem is egyet), de hogy ilyet még a világon máshol nem találunk az biztos. Volt pl. egy 2009-ben ezüstérmet nyert U19-es csapatunk. Bátran kijelenthető, hogy a 2000-es évek elején minden világverseny ezüstérmét megnyert up csapatunk óta (Görbicz, Vérten, Bódi, Pastrovics, Herr, Bulath, Mehlmann, Nagy Ivett, Mörtel) nem volt olyan keretünk amire azt mondhattuk volna, hogy ők lesznek a magyar női kézilabda megmentői. Azóta eltelt 6 év, és a Kovacsics-Zácsik pároson kívül komolyabb hírnevet nem szerzett senki abból a keretből. Voltak ugyan fellángolások egy-két játékosnál (Víg, Oguntoye, Hornyák Dóra), de valahol a középmezőnyben vannak, fejlődésük valahol ott stagnál ahol 6 évvel ezelőtt kicsúcsosodott. Rá 4 évvel később 2013-ban újból lett egy olyan gárda amelyiknél újból álomba ringattuk magunkat, hogy majd ők lesznek a jövő emberei (Tóth, Mészáros, Szekerczés, Korsós, Sirián, Lukács, Bíró), velük még a mai napig találkozhatunk is, de jelzem hogy az ominózus 2009-es ezüstérem után hasonlóan, még pár évig az akkori keret tagjai „fenntartották” magukat a női mezőnyben, szóval valószínű, hogy ezzel a kerettel is az lesz, mint az elődökkel, hiszen azóta volt egy szintén sikeres, 2012-ben vb-bronzérmet szerzett up csapatunk (Klivinyi, Planéta, Schatzl, Such), de aki stabilan hozza magát itt is csak Klivinyi az egyetlen. Most pedig itt van egy 4. helyezést elért válogatottunk, ahol már most össze-vissza mennek a játékosok, érthetetlen okokból, mert magyarázatokat tényleg nem találunk arra, hogy már most eltűnnek pár héttel a versenyek után. Az előző generációk legalább pár évet „vártak”.

A válasz valahol a „magyar csapatba, magyar játékosokat” és a „ha sikeres akar lenni egy klub, akkor minél jobb játékosokat szerezzen, ha az külföldi akkor külföldit” eszmék között van. Valószínű ezek a játékosok is (mint sok minden más a magyar társadalomban) a ránk jellemző kompromisszumképtelenségünk áldozatai, hiszen itt minden csak fekete vagy fehér lehet. Magam részéről mindkét eszme mellett kiállok és egyik mellett sem. Mi most valahol ott tartunk, ahol Dánia tartott a 2000-es években, hogy valóban, inkább hozunk egy noname külföldit a magyar játékosok helyett, de ha belegondolunk, ha néhány klub nem hoz magának légióst egész egyszerűen nem tartana ott ahol. Azt hiszem, hogy a két végletnek tökéletesen példát ad a Győr és a Siófok, mármint a légióskérdésre. Győrben (bár szvsz szerintem most nem az a vonal folyik) azért vannak külföldi játékosok, mert a világ egyik legjobb klubja, amit csak magyar játékosokkal, valószínű nem ért volna el, hiszen nincsen Amorimhoz hasonló képességű átlövő a magyar mezőnyben, mint ahogy Lökéhez hasonló beállós sincs, viszont van Görbicz, aki mögött indokalatlanul van három irányító még, ebből kettő magyar és egy külföldi, de ha visszatér Görbicz a pályára akkor mennyi időt fog kapni a két magyar és egy külföldi? Ebből az egyik magyar, mint már tudjuk szélsőként fog játszani a pályán, de mi lesz a másik kettővel, akik közül az egyik Tóth Gabriella? Ott van a jobblövő poszt, idehoztunk egy a csapatából kirekesztett balkezes átlövőt, aki már most sokkal többet játszott, mint az egy szem magyar Planéta azon a poszton az eddigi győri pályafutását egészében véve. Arról volt szó, hogy sokkal több lehetőséget kap majd, de megint hol? Fehérvár ellen... Egyedül Korsós az aki a korának és képességének megfelelő szerepet kap.

És akkor most rongyoljunk át Siófokra. Szóval van most ez a Christian Dalmose, aki anno megálmodta a nagy Ikastot a 2000-es évek elején, megálmodta a nagy Aalborgot ugyanazon évtized közepén, fellendítette a Viborgot nemrég, és most a Siófokot. Mi a közös mindegyik csapatban? Hogy 3 éven belül a csőd szélére kerültek és mindegyik csapatot szana- és széjjel trollkodta légiósokkal. Kilóra megvetette az aktuális klubjával még a legutolsó nemzetközileg jegyzett játékost is, az aktuális csapatának utánpótlása kárára, majd szépen lassan csődbe ment és mindenki továbbállt. Nem akarok senki siófoki érzésűt megbántani, de várhatóan hasonló riviéra lesz a Balaton-parton is... Még a szezon sem kezdődött el, de már Logvin, akit úgy írtak, hogy az egyik legtehetségesebb játékos az egész világon, már el is lett küldve, az indokokat nem tudjuk (amit egyes fórumokból össze lehet szedni, állítólag heves éjszakai életet élt inkább, minthogy a labdát a kezébe vegye). Most nekem itt a „világ legtehetségesebb játékosa” beszólás az ami elgondolkodtat. 20 éves, és igazából csak azért ismerjük, mert Tatjana Logvin lánya. Nem tudom, valaki valahol már látta Logvint mérkőzést eldönteni? Mert mi nem, sőt, ez lehet az én bizonyítványom, de az osztrákok elleni selejtező előtt még nem is tudtam, hogy Logvinnak van egy 20 éves lánya. Ha valaki a világ legtehetségesebb játékosa, az nálam már 20 évesen hasonló pályafutást már maga mögött tud, mint mondjuk egy Korsós Dorina. Na, most ez a világ legtehetségesebb játékosa ide lett hozva egy magyar játékos kárára és már a szezon kezdeténél el is küldték. Eddig csak El Ghaoui igazolta, hogy van értelme jelenlétének a magyar bajnokságban. De éppenséggel nekem a „csak három légiós” elmélet is baromság, már csak azért is mert a poszt apropóját hozó játékosok egyik légiós helyzetét sem befolyásolták, tehetségesek, lehet rájuk építeni, mégis egy hónap alatt eltűntek... Kinek a kárára? És jelzem, még csak most indult a bajnokság...


comments powered by Disqus

Hatosfal

blogavatar

A világ legjobb csapatsportjának történéseit követjük és tárgyaljuk ki több szempontból, ellentmondást nem tűrően.

Szocmédia